top of page

WAAROM MINDER LANG STILZITTEN OP HET WERK?

Mensen met een zittend beroep hebben er alle belang bij om minder lang stil te zitten, vaker te staan en meer te bewegen. Want mensen die vermijden om lang stil te zitten, ervaren niet alleen een positieve impact op hun fysieke gezondheid, maar voelen zich ook energieker, kunnen zich beter concentreren en zijn productiever. Bovendien leiden initiatieven om minder lang stil te zitten tot minder ziekteverzuim, een goede werksfeer en een positief bedrijfsimago.

 

Betere vetverbranding en minder kans op diabetes en rugklachten

Minder zitten en regelmatig staan en stappen is dus gezond. Het versnelt niet alleen onze vetverbranding, het vermindert ook de kans op diabetes en rugklachten. Lang stilzitten of sedentair gedrag leidt tot grote gezondheidsrisico’s, zelfs als je voldoende beweegt (150 minuten matig intensief per week). 

 

Zittend beroep

Daarom zijn mensen met een zittend beroep of een beroep met periodes van lang stilzitten gebaat bij het beperken en onderbreken van lang stilzitten. Vlaamse bediende en kaderleden brengen maar liefst 70% van hun werktijd door op hun bureaustoel. Dat is 5,5 uur per dag. Een periode die ze maar vier maal onderbreken om de benen te strekken. En het aantal beroepen dat voornamelijk zittend werk omvat, zoals administratief bedienden, chauffeurs, IT’ers, bankbedienden, laboranten, musici, onderwijzers of onderzoekers, neemt almaar toe.

 

Gezonde mix van zitten, staan en bewegen

Elke dag streven naar een gezonde mix van zitten, staan en bewegen – op het werk, thuis, bij verplaatsingen (stappen of fietsen naar het werk) en in de vrije tijd – is dus de boodschap. Op de werkvloer kan je dit onder andere aanpakken met wisselwerken (elk half uur even rechtstaan). Probeer jezelf maar ook je collega’s aan te moedigen om regelmatig minder lang stil te zitten en even recht te staan. 

© gezondleven.be

Zittend beroep.jpg
bottom of page