top of page

OEDEEMTHERAPIE

Oedeem is een abnormale opstapeling van vocht in de weefsels. De drainage  van het lymfevocht in ons lichaam kan bemoeilijkt worden door een aangeboren of verworven slechte werking van het lymfestelsel (=lymfoedeem), een slechte werking van het bloedvatenstelsel (=veneus oedeem) of een extra vorming van afvalproducten, vaak veroorzaakt door ziekte, stress of ongeval. Bij een overmatige opstapeling van vetcellen spreekt men echter van lipoedeem. 

De behandeling van overmatig vocht bestaat uit de volgende aspecten: manuele lymfedrainage, educatie, compressietherapie (zwachtels en steunkousen), lymfetaping, oefentherapie, huidzorg en evaluatie. 

Manuele lymfedrainage is een zachte techniek, met de handen uitgevoerd. Deze techniek stimuleert de lymfebanen en lymfeknopen om zo het zichtbare of onzichtbare oedeem sneller af te voeren.  Eveneens is het doel de immuniteit te verhogen, stress te verlagen en het hormoonstelsel te optimaliseren. 

In sommige gevallen, zoals bij uitgesproken oedeem, is aanvullende compressietherapie aangewezen. Door middel van druk aan te brengen op het lidmaat wordt het lymfetransport gestimuleerd. Compressietherapie bestaat uit windelen en compressiekousen. 

bottom of page